Daarom zie je er beter uit in de spiegel dan op foto

Je kijkt in de spiegel en ziet er piekfijn uit. Je besluit om een selfie op Instagram te zwieren en plots lijk je naar iemand helemaal anders te kijken. Je make-up en haar zijn lelijk, je foto is verknald. Maar er is ook een reden waarom je er op foto minder goed uitziet dan in de spiegel.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Eerst en vooral: alleen jij ziet het verschil. Voor anderen is er niets aan de hand. De reden daarvoor is simpel. Elke dag kijk je verschillende keren in de spiegel en je went dan ook aan je eigen spiegelbeeld. Gewoonte is een belangrijke factor voor wat we wel of niet mooi vinden. "Familiariteit zorgt voor affectie. Je hebt een voorkeur ontwikkeld voor wat je ziet in de spiegel", aldus de Amerikaanse psychologe Pamela Rutledge in 'Atlantic'. Met andere woorden: je vindt jezelf er beter uitzien in spiegelbeeld.

Mere-exposure

Dat effect wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd. Een herhaalde blootstelling aan een stimulus zorgt voor een positievere interpretatie. Iets wat je vaker ziet, vind je automatisch mooier. Hoe vaker je in de spiegel kijkt - en hoe ijdeler je dus bent - hoe groter de impact. Maar niet getreurd, smijt die selfie gerust op sociale media, voor anderen zie je er nog steeds even beeldig uit.