Transportvakbonden voeren actie aan grensovergangen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De transportvakbonden voeren maandagochtend actie aan verscheidene grensovergangen tegen plannen van Europa om te morrelen aan de rij- en rusttijden van vrachtwagen- en buschauffeurs. ACV en ABVV waarschuwen tegen plannen waarover deze maand in het Europees parlement zal wordt gestemd en waardoor internationale bus- en vrachtwagenchauffeurs meer uren nu elkaar mogen rijden en minder rusttijd hoeven op te nemen. Dat brengt de veiligheid van de chauffeurs en de andere weggebruikers in gevaar, klinkt het. "Vermoeidheid doodt", vat John Reynaert van de socialistische transportvakbond BTB samen.

Zo zou Europa opnieuw mogelijk willen maken dat de lange wekelijkse rusttijd opnieuw in de vrachtwagens zou mogen worden doorgebracht. Dat is nu verboden. En buschauffeurs zouden in het binnenland twaalf dagen op rij mogen rijden, wat nu enkel voor internationale reizen mag.

Om de chauffeurs en weggebruikers daarover te informeren, organiseren de vakbonden vandaag/maandag tussen 07.00 en 09.00 uur acties aan de grensovergangen van Meer, Rekkem, Zonhoven en Maasmechelen. Er zullen filterblokkades worden georganiseerd, waarbij pamfletten worden uitgedeeld. De actie kan hinder veroorzaken, maar het is niet de bedoeling de snelwegen af te zetten.

bron: Belga