Tropische storm in Thailand zwakt af

Tropische storm in Thailand zwakt af
Tropische storm in Thailand zwakt af

Na de doortocht van de tropische storm Pabuk in het zuiden van Thailand, hebben zo’n 30.000 mensen beschutting gezocht in noodopvangcentra, wegens overstromingen en stroompannes. De belangrijkste toeristische eilanden bleven echter van het ergste gespaard.
Het is de eerste keer in bijna dertig jaar dat Thailand getroffen wordt door een tropische storm buiten het moessonseizoen. Er werden windsnelheden gemeten tot 75 kilometer per uur en golven van drie à vijf meter hoog. De hevige regen veroorzaakte op sommige plaatsen overstromingen.
Intussen is de storm teruggebracht tot een depressie, terwijl die over de zee van Andaman trekt, waar het toeristische Phuket gelegen is. De populaire eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao, waar zich duizenden toeristen bevinden onder wie ook Belgen, ontsnapten net aan het ergste van de storm. Het ferryverkeer op de eilanden werd vrijdag stilgelegd, maar zou zaterdag hervatten, net als de activiteit op drie regionale luchthavens. De materiële schade zou meevallen tot ontwortelde bomen en afgerukte daken.
Op het Thaise vasteland zitten zo’n 200.000 gezinnen zonder elektriciteit, vooral in de provincies Nakon Si Thammarat en Surat Thani.
Over het aantal slachtoffers, hebben de autoriteiten nog niets meegedeeld. Vrijdag raakte bekend dat een visser om het leven was gekomen.

Bron: Belga