Tax Freedom Day voor de rijken ‘gevierd’ aan Brussels miljardairskwartier

Tax Freedom Day voor de rijken 'gevierd' aan Brussels miljardairskwartier

In Brussel is vandaag actie gevoerd voor meer fiscale rechtvaardigheid. Dat gebeurde aan de Bossquare, de privéstraat aan het einde van de Louizalaan waar de superrijken wonen. De actie georganiseerd door onder meer de vakbonden, het Financieel Actie Netwerk (FAN) en burgerbeweging Hart boven Hard bepleit een eerlijke fiscaliteit. Dat gebeurde niet toevallig op 4 januari. “Het is de dag waarop de superrijken en de grote multinationals gedaan hebben met belastingen betalen”, aldus Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de Franstalige christelijke bediendebond CNE. Die ‘Tax Freedom Day’ valt voor de gemiddelde werknemer ergens in juni.

“Wij zijn niet tegen belastingen, en we zijn ook niet jaloers op de superrijken. Maar het is niet normaal dat zijn na vier dagen in het nieuwe jaar geen belastingen meer betalen, en de gewone mensen in juni. Indien de Ikea’s of Electrabels en de superrijken hun deel van de belastingen zouden betalen, dan zou de gewone man wat minder moeten betalen”, legt Van Keirsbilck uit.

De symbolische actie – waar enkele tientallen mensen aan deelnamen – vond plaats aan de Square Du Bois of Bossquare, ook wel gekend als ‘square van de miljardairs’. De doodlopende straat aan het einde van de Louizalaan is een privéstraat, afgesloten met een zwart hek. Het is wellicht de duurste straat van Brussel. Enkel de superrijken kunnen er zich een stekje veroorloven.

bron: Belga