Kuifje wordt 90

Kuifje wordt 90

Op 10 januari zal Kuifje precies 90 jaar oud zijn. De nv Moulinsart, van de erfgenamen van tekenaar Hergé, viert die verjaardag met een ingekleurde versie van het tweede avontuur van de jonge reporter, “Kuifje in Congo”. Op 10 januari 1929 werd het eerste stripverhaal van Kuifje gepubliceerd in Le Petit Vingtième, de jongerenbijlage van de krant Le Vingtième Siècle. Het eerste avontuur, “Kuifje in het land van de Sovjets”, werd twee jaar geleden al volledig ingekleurd uitgegeven. Nu wil uitgeverij Moulinsart hetzelfde doen met het tweede stripverhaal van de reporter met het witte hondje, “Kuifje in Congo”. De versie zal vanaf 10 januari beschikbaar zijn, zij het enkel digitaal.

Bedoeling is om elke twee jaar een ingekleurd album uit te brengen. In totaal zijn er negen stripverhalen die in de originele versie in zwart-wit zijn uitgegeven. Uitgeverij Casterman heeft voorlopig geen plannen om het ingekleurde “Kuifje in Congo” ook op papier uit te geven. Van de kleurenversie van “Kuifje in het land van de Sovjets” werden tot nog toe 300.000 exemplaren verkocht, een cijfer onder de verwachtingen.

Het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve stelt volgende week trouwens een serie van originele zwart-wittekeningen van “Kuifje in Congo” tentoon ter ere van de 90ste verjaardag van de stripfiguur.

bron: Belga