Franse ex-premier Alain Juppé niet langer lid van Les Républicains

De Franse politicus Alain Juppé, de burgemeester van Bordeaux en gewezen eerste minister, is officieel niet langer lid van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR). Dat heeft een partijwoordvoerder vandaag bevestigd. Juppé had eerder al inhoudelijk afstand genomen van zijn partij en was gestopt met het betalen van zijn bijdrage. “Het is al een hele tijd dat Alain Juppé in feite eigenlijk geen lid meer is. Hij is al sinds een jaar niet meer aanwezig op de partijbijeenkomsten en hij betaalt zijn bijdrages niet”, zo deelde partijwoordvoerder Gilles Platret mee aan franceinfo.

Zijn vertrek is “een teleurstelling”, aldus Platret. “Hij is een belangrijke figuur die uitstekende diensten heeft bewezen aan Frankrijk en die historisch deel uitmaakte van onze politiek familie.”

Juppé was in 2002 betrokken bij de oprichting van de partij UMP, de voorloper van Les Républicains. In 2017 was hij in de running om presidentskandidaat te worden voor Les Républicains, maar werd hij bij de interne voorverkiezingen verslagen door François Fillon.

De breuk tussen Juppé en zijn partij kwam in januari 2018 aan de oppervlakte. Toen kondigde de politicus aan dat hij geen financiële bijdrage meer zou leveren aan de partij, die sinds het voorzitterschap van Laurent Wauquiez verder naar rechts is opgeschoven. Daarnaast heeft Juppé ook meermaals zijn steun uitgesproken voor de Europese ideeën van president Emmanuel Macron.

bron: Belga