China gooit zijn eigen “moeder van alle bommen”

China gooit zijn eigen
China gooit zijn eigen "moeder van alle bommen"

China heeft zijn krachtigste niet-nucleaire bom getest. Het persbureau Nieuw China spreekt over “de Chinese versie van de ‘moeder van alle bommen'”, in een verwijzing naar de bom die de Verenigde Staten in 2017 afwierpen op een IS-doelwit in het oosten van Afghanistan. Op de website van de Chinese wapenfabrikant Norinco is een video te zien die gedurende enkele seconden het afwerpen van de bom toont. De bom ontploft op een vlakte, waarna een gigantische vuurbol en een zwarte rookpluim te zien zijn. Volgens Nieuw China gooide een Chinese H-6K-bommenwerper de bom. Er zijn geen details over wanneer de explosie plaatsvond, of over de actieradius van de bom.

De VS gooiden in april 2017 de krachtigste niet-conventionele bom uit hun arsenaal op een ondergronds netwerk van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het oosten van Afghanistan. De GBU-43 Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB) veroorzaakt een enorme explosie die niet alleen leidt tot een gigantische vernietiging, maar ook alle zuurstof wegzuigt uit een bepaald gebied, waardoor strijders die verscholen zitten in grotten of tunnels diep onder de grond stikken, ook als hun schuilplaats niet geraakt wordt. De bom kreeg de bijnaam “moeder van alle bommen”.

Volgens een militaire analist die vandaag door Global Times wordt geciteerd is de Chinese bom zo’n vijf tot zes meter lang, maar kleiner en lichter dan de Amerikaanse. “De enorme ontploffing kan versterkte doelwitten op de grond gemakkelijk en volledig vernietigen”, aldus Wei Dongxu.

bron: Belga