Nieuw op 1 januari - Beginnende bestuurders moeten naar "terugkommoment"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf 1 januari 2019 worden voor beginnende bestuurders in Vlaanderen zogeheten terugkommomenten gehouden. Wie zijn definitieve rijbewijs heeft gehaald, moet zes tot negen maanden later opnieuw bewijzen dat hij het roze papiertje waard is. De extra opleidingen worden georganiseerd door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). De maatregel is het sluitstuk van de hervorming van de Vlaamse rijopleiding door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De bedoeling van het extra leermoment is de rijvaardigheden extra aan te scherpen en de oververtegenwoordiging van jonge bestuurders in de ongevalstatistieken aan te pakken.

Het terugkommoment is van toepassing op iedereen die vanaf 1 oktober 2017 zijn voorlopig rijbewijs haalde, toen ook de minimale stageduur werd opgetrokken van drie naar negen maanden. Wie bijgevolg zijn rijbewijs haalde op 1 juli 2018, moet tussen 1 januari en 31 maart terugkeren.

Concreet bestaat het terugkommoment uit een opleiding van 4 uur in een groep van 6 à 18 deelnemers. Er zijn drie onderdelen: een kennismaking, praktijkoefeningen en een groepsgesprek. Aan het einde van de proeven krijgen de beginnende bestuurders een attest.

Het terugkommoment kost bestuurders 100 euro. Wie de opleiding laattijdig volgt, betaalt een toeslag van 50 euro. Wie het terugkommoment niet volgt, riskeert een boete tot 4.000 euro.

bron: Belga