Vlaamse regering neemt bevoegdheden Tommelein voor korte tijd collegiaal over

Vlaamse regering neemt bevoegdheden Tommelein voor korte tijd collegiaal over

De Vlaamse regering heeft sinds vandaag geen minister van Energie en Financiën meer, nu Bart Tommelein (Open Vld) zich teruggetrokken heeft uit de Vlaamse regering. In afwachting van de eedaflegging van zijn opvolger Lydia Peeters, zullen Tommeleins vroegere bevoegdheden voor een tijdje collegiaal door de Vlaamse regering worden uitgevoerd, zo blijkt uit een regeringsmededeling. Het eerder aangekondigde ontslag van Tommelein werd vandaag afgehandeld via een elektronische ministerraad. Tommelein was in de Vlaamse regering minister van Energie, Financiën en Begroting en was ook viceminister-president. Maar een maand geleden kondigde hij aan dat hij op de laatste dag van 2018 ontslag zou nemen uit die functies, om burgemeester te kunnen worden van de stad Oostende.

Naar aanleiding van die beslissing heeft de Vlaamse regering met een “wijziging van het bevoegdheidsbesluit” officieel de herverdeling van de functies binnen de regering vastgelegd. Met een omzendbrief werd ook de nieuwe orde van voorrang in de regering vastgelegd.

Tommelein zal opgevolgd worden door zijn partijgenoot Lydia Peeters. Zij zal normaal gezien de eed afleggen op 9 januari, wanneer de plenaire vergadering van het Vlaams parlement weer samenkomt. De bevoegdheden worden in afwachting gezamenlijk door de Vlaamse regering uitgeoefend. De functie van viceminister-president is vandaag overgenomen door minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld).

Gatz neemt ook het kabinetspersoneel van Tommeleins vicekabinet over. De medewerkers van de vakkabinetten worden in afwachting van Peeters’ eedaflegging opnieuw gedetacheerd of aangesteld.

bron: Belga