Nieuwe jaar start met vier werkende kernreactoren

Nieuwe jaar start met vier werkende kernreactoren

Op 1 januari zullen zowel kerncentrales Doel 4 als Tihange 3 opnieuw draaien. Dat zegt uitbater Engie Electrabel vandaag. Daarmee zullen vier van de zeven Belgische kernreactoren stroom leveren. Doel 4 werd in december weer heropgestart, na maanden te hebben stilgelegen. Maar na enkele dagen diende de reactor weer te worden stilgelegd. Door een verstopte filter viel een pomp uit. Op 27 december werd Doel 4 alweer heropgestart, maar niet op volle kracht. “Het verontreinigde water dient geleidelijk aan te worden gezuiverd. Daarom wordt de centrale langzaamaan heropgestart. In de loop van de volgende dagen zal de centrale weer op volle kracht draaien”, aldus een woordvoerster van Engie Electrabel.

Tihange 3 zal op 1 januari in de namiddag weer worden opgestart. Dat kan omdat de nucleaire waakhond FANC daarvoor toestemming heeft gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren. Het zal van eind maart 2018 geleden zijn dat de centrale opnieuw stroom zal leveren.

Behalve Doel 4 en Tihange 3 zullen ook Doel 3 en Tihange 1 elektriciteit opwekken, of samen vier van de zeven Belgische reactoren.

bron: Belga