“Meer nachtvluchten op Brussels Airport, maar wet niet overtreden”

Meer nachtvluchten op Brussels Airport, maar wet niet overtreden

Er hebben het voorbije jaar ongeveer 17.500 nachtvluchten plaatsgevonden op Brussels Airport. Maar hoewel dat aantal hoger ligt dan het aantal nachtelijke slots dat wettelijk mag worden toegewezen, werd de wet niet overtreden. Dat zegt de ombudsdienst van de luchthaven vandaag. De ombudsdienst anticipeert met de boodschap op Facebook op discussies die elk jaar terugkeren over het aantal nachtvluchten op de luchthaven, en of de wet al dan niet werd overtreden. “De wetgeving werd volledig gerespecteerd”, is de ombudsdienst duidelijk. “”De slotcoördinatoren hebben het plafond van het aantal nachtslots voor het jaar 2018 wel degelijk geëerbiedigd.”

Nochtans zullen er in 2018 volgens de dienst ongeveer 17.500 nachtvluchten (tussen 23.00 uur en 05.59 uur) hebben plaatsgevonden op de luchthaven van Zaventem. Dat zijn er meer dan het aantal nachtslots dat mag worden toegewezen: maximaal 16.000 slots, waarvan hoogstens 5.000 voor opstijgende toestellen.

Het verschil heeft te maken met het feit dat niet alle nachtvluchten in rekening moeten worden gebracht voor het wettelijke plafond. Zo zijn bijvoorbeeld helikoptervluchten, staatsvluchten, militaire en medische vluchten, of nog omgeleide vluchten vrijgesteld. Ook vluchten die normaal voor 23.00 uur zouden landen, maar vertraging hadden, tellen niet mee.

Als je al die vluchten buiten beschouwing laat, bleef de luchthaven opnieuw onder het wettelijke plafond. Maar dat neemt niet weg dat het totale aantal nachtbewegingen op Brussels Airport in stijgende lijn gaat. In 2017 was er immers sprake van 16.827 bewegingen. Volgens de Brusselse nieuwssite Bruzz is 17.500 zelfs het hoogste aantal sinds 2009, toen het huidige nachtplafond van kracht werd.

bron: Belga