Moeizaam verloop van Congolese stembusgang door problemen met stemcomputers

Moeizaam verloop van Congolese stembusgang door problemen met stemcomputers

De langverwachte verkiezingen in Congo verlopen zeer moeizaam. Vanuit verschillende steden komen via de sociale media berichten over problemen met, onder meer, de kiezerslijsten en de stemcomputers. De waarnemers van de Cenco, de Congolese bisschoppenconferentie, maken kort na de middag in een tweede balans melding van problemen met de stemcomputers in 544 van de goed 12.000 stembureaus waar ze waarnemers heeft. Vanmorgen kreeg hoofdstad Kinshasa nog een zware storm te verwerken, waardoor vele straten blank staan en de kiezers moeilijker hun weg vonden naar de stembureaus. Uittredend president Joseph Kabila en zijn ‘dauphin’ Emmanuel Ramazani waren wel al vroeg van de partij. “Ik roep de bevolking op de regen te trotseren en te komen stemmen”, zei Kabila. Ramazani liet weten dat hij denkt dat de overwinning aan zijn kant is.

Ook oppositiekandidaat Martin Fayulu, die in hetzelfde stembureau moest stemmen, is al zeker van de overwinning. “Vandaag gaan we de ellende en de dictatuur van Kabila beëindigen.” Felix Tshisekedi, de andere kanshebber onder de oppositiekandidaten, stemt later op de dag elders in Kinshasa.

In de wijk Limete in de hoofstad, een bolwerk van Tshisekedi’s UDPS, kwamen de kiezerslijsten pas kort na de middag aan. Het was Corneille Nangaa, voorzitter van de kiescommissie, die de kiezerslijsten kwam brengen, en uitgejouwd werd door de massaal opgedaagde kiezers.

Vanop verschillende andere plaatsen worden problemen gemeld met de kiezerslijsten, waarop de geregistreerde kiezers hun naam moeten vinden. Daarnaast zijn hier en daar ook problemen met de batterijen van de stemcomputers, die op verschillende plaatsen al leeg zijn. Sommige stemcomputers zijn ook niet aan de praat te krijgen, wordt op Twitter gemeld. Los daarvan zijn er ook geruchten over intimidatie van kiezers of waarnemers door het leger, en over het omkopen van kiezers.

En zelfs als alles werkt, staan er lange wachtrijen omdat het gebruik van de stemcomputer niet voor iedereen even evident is. De kiescommissie had op voorhand gerekend op 90 seconden per kiezer, maar activisten en journalisten ter plaatse merken op dat dit bijna altijd langer duurt, tot zelfs drie minuten. Velen hebben ook hulp nodig bij het stemmen.

De Cenco kreeg op de middag, zes uur nadat de stembureaus waren opengegaan, vanuit 12.300 stembureaus rapporten ingestuurd van haar waarnemers. Ze melden onder meer 846 stembureaus in “verboden plaatsen”, zoals politiekantoren en partijkantoren. In 1.543 bureaus waren er incidenten, zoals dus “disfunctionele” stemcomputers, de toegang ontzeggen tot waarnemers (115 bureaus) of kiezers proberen omkopen (44 bureaus).

Uit het al veel langer onrustige oosten van het land komen berichten over geweld en intimidatie door gewapende groepen.

De voorbije weken, in aanloop naar de verkiezingen, liepen de gemoederen in Congo al hoog op. Bij geweld in de marge van de campagne vielen, doorheen het hele land, zeker tien doden.

De eerste voorlopige resultaten worden op 6 januari verwacht.

bron: Belga