Rebellen opgepakt die achter protesten tegen Soedanese regering zouden zitten

De Soedanese veiligheidsdiensten hebben tien leden van de Soedanese rebellengroepering SLM (Sudan Liberation Movement) opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd achter de aanhoudende protesten tegen de regering van dictator Omar al-Bashir te zitten. Bij de razzia, in hoofdstad Khartoem, werd een van de rebellen gedood en vielen ook enkele gewonden. Er werden wapens en munitie in beslag genomen. Aanleiding voor de protesten was de verdrievoudiging van de prijs van brood, vorige week. Sinds de start van de protesten zijn, volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International, al 37 mensen neergeschoten. De regering spreekt van 19 doden. Bij die betogingen wordt ook het vertrek van al-Bashir geëist.

“De opgpepakte rebellen moesten betogers doden en sabotage aanrichten”, aldus informatieminister Mamoun Hassan. “De leden van deze cel zijn getraind op vandalisme en chaos, en werken samen met sommige oppositiepartijen.”

Gisteren werd ook de leider van de oppositiepartij SCP, Omar al-Digeir, opgepakt. Bij de betogingen na het vrijdaggebed zetten de veiligheidsdiensten traangas in om de honderden betogers uit elkaar te drijven.

De economie van het Afrikaanse land leed onder de afsplitsing, in 2011, van het olierijke Zuid-Soedan en de vele oorlogjes met rebellengroepen.

Bron: Belga