Duizenden Palestijnen verzamelen zich aan grens met Israël voor nieuwe protesten

Aan de grens tussen Israël en de Gazastrook hebben zich vandaag duizenden Palestijnen verzameld voor nieuwe protesten. Bij confrontaties met Israëlische soldaten aan de grens kwamen een week geleden nog vier Palestijnen om het leven. Palestijnse militantenorganisaties hebben al gedreigd met een hevige reactie indien er vandaag opnieuw doden zouden vallen.

Volgens de Israëlische politie stuurden Palestijnen vandaag opnieuw brandende ballonnen richting Israël voordat de protesten begonnen. Dergelijke vliegende objecten hebben in de afgelopen maanden al verschillende keren branden veroorzaakt in de grensregio.

De demonstranten eisen dat Palestijnse vluchtelingen mogen terugkeren naar wat vandaag Israël is. Ook vragen ze een einde aan de blokkade van het Palestijnse gebied die al meer dan tien jaar aan de gang is en door Egypte wordt gesteund. Beide landen rechtvaardigen de blokkade door veiligheidsredenen aan te halen.

Sinds het einde van maart zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza al 245 Palestijnen gedood en duizenden anderen gewond geraakt bij protesten in de Gazastrook.

bron: Belga