8 mei wordt officiële feestdag voor Brusselse ambtenaren

8 mei wordt officiële feestdag voor Brusselse ambtenaren

Vanaf 2019 wordt 8 mei, ook bekend als het Irisfeest, een officiële feestdag voor de Brusselse ambtenaren. Dat maakt Bruzz bekend en wordt bevestigd door Brussels staatssecretaris bevoegd voor het Openbaar Ambt Fadila Laanan (PS). De maatregel maakt deel uit van het sectoraal akkoord 2017-2018 dat werd goedgekeurd door de Brusselse regering. Het akkoord voorziet in verschillende maatregelen die het welzijn van de Brusselse ambtenaren moeten verbeteren. Naast de nieuwe reglementaire verlofdag op 8 mei zullen de abonnementen voor het openbaar vervoer voortaan 100 procent terugbetaald worden en is ook een terugbetaling van het Villo-abonnement op verzoek mogelijk. Er komt ook een verlenging van de barema tot 45 jaar loopbaan en een neutralisatie van de ziekteverlofdagen omwille van erkende intimidatie als gevolg van een rechterlijke beslissing.

De maatregelen binnen het sectoraal akkoord komen er ter compensatie van “de onrechtmatige maatregelen die unilateraal zijn vastgelegd door de federale regering”. Daarmee wordt gedoeld op onder meer het gecumuleerd ziekteverlof en het pensioen op 67 jaar.

“Het Brussels Gewest werkt wel aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden van zijn ambtenaren. Dit was al het geval bij de herziening van het statuut en het wordt vandaag nogmaals aangetoond met dit sectoraal akkoord, dat de effecten van de beslissingen op federaal niveau moet verzachten”, zegt staatssecretaris Laanan.

bron: Belga