Belg verstuurde kerstwensen vooral via sociale media

kerstwensen
Foto Pexels

Kerstkaartjes vielen ook dit jaar minder en minder in de brievenbus. We wensten onze vrienden en familie daarentegen massal een vrolijk kerstfeest via WhatsApp, Facebook, Twitter of andere apps. Dat blijkt uit cijfers van de telecomoperatoren. Het dataverbruik rukt verder op en er werden opnieuw minder sms’jes verstuurd.

Het is niet omdat we onze kerstwensen niet meer neerpennen en per post versturen, dat we elkaar geen vrolijk kerstfeest meer wensen. Bij Proximus nam het datavolume tussen kerstavond 20 uur en Kerstmis 8 uur ten opzichte van vorig jaar met 48% toe tot 87.781 gigabyte. Het aantal sms’jes nam 10% af tot 6.498.600.

Dezelfde trend doet zich voor bij Orange. De telecomoperator noteerde meer dan 96.000 gigabyte aan mobiel dataverkeer op zijn netwerk: een stijging van maar liefst 78% tegenover 2017. De piek lag om 22 uur. Daarnaast stuurde de Orange-gebruiker 6 miljoen smsjes. Dat is 13% minder dan in 2017.

Persoonlijke kerstwensen

Blijkbaar willen sommige Belgen de kerstwensen liever persoonlijk overbrengen. Orange noteerde immers 1,4 miljoen oproepen met Kerstmis. Dat is 33% meer dan vorig jaar. Een vijfde van die oproepen loopt ondertussen wel al via 4G.

Ook bij Telenet verstuurden de mensen massaal hun kerstwensen via toepassingen als WhatsApp en Facebook: goed voor 57.110 gigabyte aan data of een stijging van 21%. Er werden 4,2 miljoen sms’en gestuurd. Dat is 21% minder dan vorig jaar.