Touring niet formeel tegen kilometerheffing op elke Vlaamse weg, zolang er flankerende maatregelen komen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mobiliteitsorganisatie Touring is niet formeel tegen het invoeren van een kilometerheffing op alle wegen in Vlaanderen, maar vraagt in ruil daarvoor wel flankerende maatregelen. Bovendien moeten de gewesten de invoering van de kilometerheffing op elkaar afstemmen. "Het zou nogal belachelijk zijn om in heel Vlaanderen een kilometerheffing te moeten betalen, maar niet op alle wegen in de andere regio's", zegt woordvoerder Danny Smagghe. De Tijd meldt vandaag dat het consortium dat een voorbereidende studie voert over een kilometerheffing, voorlopig enkel de piste van een gebiedsdekkende slimme kilometerheffing in heel Vlaanderen zou willen onderzoeken.

Touring is niet formeel tegen zo'n kilometerheffing, als die sturend werkt en dus een betere verdeling van de auto's geeft, zowel qua locatie als qua tijdstip. Smagghe meldt dat Touring betrokken was bij een proefproject jaren geleden, dat wel beperkt was in tijd en in oppervlakte, en dat er toen toch een lichte gedragswijziging te zien was.

Een kilometerheffing in heel Vlaanderen moet wel gepaard gaan met sociale flankerende maatregelen, vooral voor mensen die ver wonen van hun werk en niet zonder auto kunnen. "Het gaat dan bijvoorbeeld over de uitbreiding van de carpoolparkings, onderhandelingen over meer thuiswerk, het uitbreiden van het openbaar vervoer buiten de steden, het aanleggen van fietssnelwegen", zegt Smagghe. "En het mobiliteitsbudget, dat een echt mobiliteitsbudget moet worden."

Daarnaast vraagt Touring een afschaffing van de verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV). Ook moet met behulp van de accijnzen de rekening in evenwicht gebracht worden.

Touring laat nog weten betrokken te zijn bij het voorafgaand overleg over de invoering van de kilometerheffing. "Daar zijn we nu al aan het bekijken wat er moet gebeuren om een draagvlak te creëren", zegt Smagghe. En ook tussen de regio's is er vandaag al overleg aan de gang.

Ook mobiliteitsclub VAB is bij dat werkgroepoverleg betrokken en laat weten om die reden liever niet te reageren op het nieuws.

bron: Belga