Fonds gaat middelen Vlaamse sociale bescherming herinvesteren in zorgsector

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het reservefonds binnen de opgestarte Vlaamse sociale bescherming zal tot 500 miljoen euro herinvesteren in de zorgsector. Dat zak gebeuren via leningen aan actoren in de zorg. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Binnen de opgestarte Vlaamse sociale bescherming is een reservefonds voorzien om te anticiperen op oplopende uitgaven in de toekomst. In dat reservefonds zit ongeveer 1 miljard euro. Tot de helft van dat bedrag zal nu opnieuw in de zorgsector geïnvesteerd worden.

Bedoeling is dat het fonds kredieten gaat verstrekken aan actoren uit de zorgsector. Om een voorbeeld te geven: de infrastructuur van een woonzorgcentrum heeft nood aan onderhoud. Daarvoor zijn investeringen nodig. De kostprijs van deze investeringen wordt op termijn terugverdiend door de jaarlijkse subsidies van de overheid en de woonvergoeding van de gebruikers. Om deze investeringen aan te gaan moet echter vaak externe financiering gezocht worden. Om deze financiering mogelijk te maken, kunnen voorzieningen nu ook aanvullend op die private financiering bij het agentschap Vlaamse sociale bescherming terecht.

"Het inzetten van deze middelen voor de financiering van investeringen in de zorg- en welzijnssector heeft zo een grote toegevoegde waarde voor alle betrokkenen. Ten eerste worden de betaalde intresten terug aangewend in de sector en ten tweede draagt het bij tot een flexibelere financiering van de betrokken voorzieningen. De belangrijkste doelstelling is immers dat er blijvend geïnvesteerd wordt zodat bewoners zorg kunnen krijgen in een betaalbare en kwalitatieve infrastructuur", zegt Vlaams minister Jo Vandeurzen.

Op termijn kunnen 50 procent van de middelen uit het reservefonds aangewend worden. Er zal wel op een kleinere schaal gestart worden, zodat de regering de nieuwe methode kan evalueren.

bron: Belga