Brussels Airlines voert deze week nog test uit met Airbus die problemen had met motoren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen is een testvlucht gepland met de Airbus A330-200 van Brussels Airlines waarvan eerder deze maand twee motoren uitvielen tijdens een vlucht van Kinshasa naar Brussel. Dat laat de luchtvaartmaatschappij vandaag weten. Het is nog niet zeker of de test morgen kan plaatsvinden, maar het ze zal alleszins "deze week" uitgevoerd worden, klinkt het. Op 11 december vielen door technische problemen twee motoren van de Airbus A330-200 uit tijdens een vlucht vanuit Kinshasa. Het vliegtuig was op 10 december 's avonds opgestegen op de internationale luchthaven van Ndjili. Tijdens de vlucht viel eerst de linkse motor uit en nadat die was heropgestart, liet de rechter motor het weten toen het voertuig Brussels Airport naderde.

Het vliegtuig kon uiteindelijk veilig landen in Zaventem. Volgens Maaike Andries van Brussels Airlines heeft die tweede motor "op geen enkel moment kracht verloren". "Hij heeft herhaaldelijk een automatisch herstartsignaal ontvangen en is opnieuw opgestart. We proberen duidelijkheid te krijgen over dat automatisch herstartsignaal", verklaart ze.

Er is een onderzoek gestart. Dat wordt uitgevoerd samen met de Air Accident Investigation Unit (AAIU), een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het ophelderen van incidenten in de lucht, en met de "vliegtuigbouwer (Airbus, red.) en de constructeur van de motoren (het Amerikaanse Pratt & Whitney volgens de gespecialiseerde website Flightglobal, red.)". De oorzaak van de opeenvolgende storingen aan de motoren is in dit stadium nog onduidelijk.

Sinds het vliegtuig op Zaventem in de vroege ochtend van 11 december landde, is het aan de grond gebleven. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat er een probleem met twee motoren voorvalt, laat de luchtvaartmaatschappij nog weten.

bron: Belga