Turkije versterkt militaire posities aan Syrische grens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turkije heeft versterking gestuurd naar de militaire basissen aan de grens met Syrië. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu. Nochtans had Ankara eerder verklaard dat het geplande militaire offensief zou worden uitgesteld. Turkije verplaatst onder meer soldaten, tanks en artillerie naar de zuidoostelijke provincie Kilis. Intussen worden in Syrië ook de door Ankara ondersteunde rebellengroepen in de buurt van Manbij opgesteld, zo meldt Anadolu nog. De Noord-Syrische stad Manbij wordt momenteel nog gecontroleerd door de Koerdische YPG-milities.

Het Turkse staatspersagenstschap verspreidt ook beelden van gepantserde voertuigen, die strijders en zware wapens naar Manbij lijken te brengen. Daarbij wordt gemeld dat die versterking gebruikt kan worden bij "een mogelijke operatie in Manbij".

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had op 12 december aangekondigd dat zijn land een aanval op Manbij zou lanceren. Maar vrijdag, twee dagen nadat Trump meedeelde dat hij de Amerikaanse troepen zou terugtrekken uit Syrië, gaf Erdogan aan dat die operatie zou worden uitgesteld.

De Koerdische YPG-milities hadden in 2016 met Amerikaanse steun de stad Manbij heroverd op de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat. Maar Turkije ziet YPG als een filiaal van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK en vreest dat de Koerden een autonoom gebied in Syrië aan de Turkse grens consolideren.

bron: Belga