Mnuchin: "Trump zal Fed-baas niet ontslaan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse centralebankhoofd Jerome Powell wordt helemaal niet ontslagen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gezegd na geruchten dat president Donald Trump zou overwegen om de baas van de Federal Reserve de laan uit te sturen.

Mnuchin verklaarde op Twitter dat hij met Trump over die berichten heeft gesproken. Daarbij zou Trump zijn minister op het hart hebben gedrukt dat hij als president niet eens het recht heeft om de Fed-baas zomaar van zijn post te verwijderen. Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders sprak de geruchten ook al tegen. "Ik ben niet op de hoogte van enige plannen om Powell te ontslaan", zei ze.

Als Trump Powell aan de kant zou zetten, zou dat verstrekkende gevolgen hebben op de financiële markten. Beleggers zullen dan immers weinig vertrouwen meer hebben in het vermogen van de Fed om de economie te beïnvloeden zonder politieke bemoeienis.

De president uitte de laatste tijd herhaaldelijk felle kritiek op het rentebeleid van de koepel van centrale banken. Trump is tegen renteverhogingen omdat die ervoor zorgen dat geld lenen duurder wordt en dat zet een rem op de economische groei. De president wil bovendien geen extra druk op de ketel in verband met de handelsperikelen met China. Powell en de andere beleidsmakers bij de Fed schroefden afgelopen week niettemin toch de rente weer iets op.

Adviseurs van de president hebben volgens persbureau Bloomberg gezegd dat ze er niet van uitgaan dat Trump maatregelen tegen de Fed-voorman gaat nemen en dat zijn boosheid tijdens de feestdagen wel zal betijen. Enkelen van hen hebben de president tevens gewaarschuwd dat ontslag van Powell rampzalig zou zijn.

bron: Belga