Weer forse verliezen op beurzen New York: Nasdaq zit in berenmarkt

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw diep in het rood gesloten, na de stevige minnen een dag eerder. Beleggers bleven nerveus vanwege een dreigende ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid, het stilleggen van bepaalde overheidsdiensten omdat er geen overeenstemming is over de begroting. Dat zorgde donderdag ook al voor een negatieve stemming op Wall Street. Technologiegraadmeter Nasdaq verliest meer dan 20 pct tegenover zijn pieknotering op 29 augustus, en zit daarmee nu in een berenmarkt.

De Dow-Jonesindex verloor 1,8 procent op 22.445 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent tot 2416 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 3 procent onderuit tot 6332 punten.
Die shutdown wordt almaar waarschijnlijker nu de Republikeinen geld voor de door president Donald Trump gewenste muur langs Mexico in het budget willen opnemen. De Democraten zijn daar faliekant tegen. Trump dreigde vrijdag op Twitter al dat de shutdown “heel lang gaat duren” als de Democraten niet instemmen met geld voor zijn grensmuur. Ook het vertrek van minister van Defensie James Mattis verhoogt de politieke onzekerheid.
Eerder op de dag zorgde bestuurder John Williams van de Federal Reserve nog voor een opleving van de koersen. Hij verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank bij zijn rentebeleid kijkt naar de economische cijfers en daarbij de markten in het oog houdt. Het rentebeleid staat niet vast, aldus Williams. Eerder deze week verhoogde de Fed voor de vierde keer dit jaar de rente.
De technologiefondsen hadden het erg lastig, met minnen voor Microsoft, Alphabet, Apple, Netflix, Amazon en Facebook tot 6,3 procent.

bron: Belga