VS-gezant voor Noord-Korea wil graag overgaan tot volgende fase van overleg

VS-gezant voor Noord-Korea wil graag overgaan tot volgende fase van overleg
VS-gezant voor Noord-Korea wil graag overgaan tot volgende fase van overleg

Volgens Stephen Biegun, een Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, willen de VS snel verdergaan met de gesprekken met Pyongyang over de denuclearisatie van het schiereiland. Dat zei hij na een onderhoud met zijn Noord-Koreaanse evenknie Lee Do Hoon in Seoel, meldt persagentschap Yonhap. De twee bespraken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een mogelijke tweede ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die zou begin 2019 plaatsvinden.

“We willen graag verdergaan naar de volgende fase van de besprekingen met onze Noord-Koreaanse partners”, aldus Biegun. Dat zei hij een dag nadat de Noord-Koreaanse staatsmedia een statement brachten waarin het land stelde dat het nooit zijn nucleaire programma zou opgeven voordat Amerika eerst zijn “nucleaire bedreiging” van het schiereiland volledig opheft.Eerder deze week zei Pyongyang dat nieuwe sancties tegen drie hooggeplaatsten in Noord-Korea “het pad naar denuclearisatie op het Koreaanse schiereiland voor altijd zou blokkeren”.

Toen Trump en Kim in juni voor het eerst samenkwamen op een historische top in Singapore, had de Noord-Koreaanse leider gezegd bereid te zijn zijn arsenaal aan kernwapens af te bouwen, maar sindsdien blijft het stil. Volgens Biegum zullen de VS via sancties blijven druk zetten op Noord-Korea, maar hij liet de deur open voor andere mogelijke manieren tot verzoening. “De VS zijn niet van plan onze unilaterale of VN-sancties te versoepelen”, klonk het. “We zijn wel bereid verschillende andere pistes te verkennen om het vertrouwen tussen de VS en Noord-Korea op te bouwen.”

De Amerikaanse gezant zei nog dat Washington bereid is om de humanitaire hulp voor arme land opnieuw te faciliteren, aldus Yonhap.

bron: Belga