Twaalf West-Vlaamse burgemeesters leggen eed af

door
Belga
Leestijd 2 min.

Net voor de kerstvakantie hebben nog twaalf West-Vlaamse burgemeesters de eed afgelegd bij provinciegouverneur Carl Decaluwé. Driekwart van alle West-Vlaamse burgemeesters zullen vanavond al de eed hebben afgelegd. Het was vroeg dag in de ambtswoning van de gouverneur. Alain Top van Harelbeke was al vóór negen uur aanwezig voor het obligate gesprek met de gouverneur. De gouverneur hamert, vooral bij nieuwe burgemeesters, fors op nood- en interventieplanning. Om 9 uur legde Top voor de tweede keer in zijn loopbaan eed af, gevolgd door Claude Croes van Deerlijk en Fransesco Vanderjeugd van Staden.

Vanderjeugd blijft met zijn 30 jaar de jongste burgemeester van de provincie. "Het is toch een verschil met zes jaar geleden toen ik hier echt met een bang hart stond", aldus Vanderjeugd die het met Open Vld goed deed in de provincie. Open Vld boekte in Staden zelfs een absolute meerderheid.

Jan Stevens van Wielsbeke legde daarna de eed af, net voor Francis Benoit van Kuurne, die voor een leuk moment zorgde. De burgervader had namelijk een ezel mee voor de gouverneur, dezelfde ezel die ook de winnaars van de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne krijgen. Kuurne is de ezelgemeente.

Het eerste nieuw gezicht was Jan Bekaert van Ichtegem. Met Liberaal 2018 en Samen werd de CD&V van oud-burgemeester Karl Bonny gewipt.

Daarna volgden nog Annick Vermeulen van Zedelgem, Gerard Liefooghe van Alveringem en Kris Declercq van Roeselare. Na de middag volgen nog Stephan Mourisse van Vleteren en Luc Derudder, het tweede nieuw gezicht van de dag, van Oostrozebeke. Leopold Lippens van Knokke-Heist mag de rij afsluiten. Lippens is al sinds 1979 burgemeester van de badstad en is dus niet aan zijn proefstuk toe.

bron: Belga