Raadkamer beveelt internering van Poolse dader

door
Belga
Leestijd 1 min.

De raadkamer in Leuven heeft vandaag de internering bevolen van Sebastian H. De 37-jarige Pool is verantwoordelijk voor de moord op een loketmedewerkster van het ACV in de vakbondskantoren in Diest in de zomer van 2017. In het ACV-dienstenkantoor in Diest werd de 38-jarige Sara Van Passel op 21 augustus 2017 in koelen bloede neergeschoten door een klant. De schutter kende de loketmedewerkster niet persoonlijk. Het slachtoffer was lukraak gekozen en overleed ter plaatse. De dader nam de vlucht, maar gaf zich later die dag aan bij de politie. Sebastian H., een man van Poolse nationaliteit, handelde uit wrok omdat de vakbond hem onvoldoende zou gesteund hebben na een arbeidsongeval.

De verdachte werd in verdenking gesteld voor moord. Volgens het verslag van de deskundige was H. ontoerekeningsvatbaar. De raadkamer volgt de vordering van het parket. Door deze beschikking komt er geen proces voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven. Internering is een van de twee gevallen waarbij de raadkamer zelf een uitspraak kan doen over de schuld.

De drie burgerlijke partijen beraden zich vandaag over een mogelijk beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Zij hadden vorige dinsdag gevraagd om bijkomend deskundig onderzoek naar de toerekeningsvatbaarheid van H.

bron: Belga