Orban noemt protesten "hysterisch geroep"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de protesten tegen zijn regering, die vanavond in Boedapest verdergezet worden, "hysterisch geroep" genoemd. "Het heeft me niet verbaasd, want we hebben hetzelfde hysterisch geroep eerder al gehoord, wanneer we het verplicht werk introduceerde (voor wie bijstand kreeg)", zei Orban vandaag tijdens een interview op de staatsradio.

Vorige week braken in het hele land protesten uit na de goedkeuring van een controversiële wet die de arbeidsomstandigheden regelt, de zogeheten slavenwet. Die houdt in dat arbeiders 400 bijkomende overuren mogen presteren per jaar, wat overeenkomt met twee maanden werk, terwijl de werkgevers drie jaar de tijd hebben om uitbetaling ervan te doen.

Hoewel Orban stelt dat de overuren vrijwillig gepresteerd kunnen worden, menen de demonstranten dat de wet in de praktijk leidt tot een werkweek van zes dagen. De Hongaarse president Janos Ader, een bondgenoot van Orban, ondertekende de wet donderdag en in januari zou ze in voege treden.

De manifestanten hekelen ook het autocratische beleid van Orban waarmee hij - sinds hij in 2010 aan de macht kwam - zijn greep op de economie, media en rechterlijke macht heeft kunnen versterken.

bron: Belga