“Hadden gemeenschappelijk doel, maar meningsverschil over weg”

Hadden gemeenschappelijk doel, maar meningsverschil over weg

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zichzelf zal opvolgen als de partijcongressen van N-VA, sp.a en Open Vld zaterdag groen licht geven voor het bestuursakkoord, stelt dat de onderhandelingen zwaar waren, maar er toch voldoende gemeenschappelijke grond gevonden is om tot een goed akkoord te komen. “We bleken een gemeenschappelijk doel te hebben, namelijk inclusie, en er waren alleen meningsverschillen over hoe dat doel te bereiken”, zegt hij. De Wever ziet in de nieuwe coalitie ook een “opportuniteit om tot een andere conversatie te komen met alle inwoners van Antwerpen”. De Wever, die trouwens vrijdag jarig is, bedankte bij de presentatie van het ontwerp-bestuursakkoord het afscheidnemend schepencollege van N-VA, Open Vld en CD&V en benadrukte dat daarmee “heel mooie zaken gerealiseerd werden”, zoals het Toekomstverbond, een ander veiligheidsbeleid en meer onderwijs- en kinderopvangcapaciteit.

“Alles kan natuurlijk altijd beter”, ging hij over naar de coalitie die nu in het verschiet ligt. “We gaan voor een coherent en stabiel bestuur en zullen loyaal uitvoeren wat in het akkoord staat. Ik heb de onderhandelaars ook op persoonlijk vlak leren waarderen en er is wederzijds respect en vertrouwen gegroeid.” Op die manier lijkt De Wever definitief een streep te trekken onder de vetes die hij uitvocht met Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a) en in mindere mate Philippe De Backer (Open Vld).

De Wever blijft naast burgemeester gewoon N-VA-voorzitter, ondanks de kritiek op die dubbele rol. “We weten dat het geen makkelijke maanden worden tot de verkiezingen in mei en mogelijk ook al vroeger, maar gaan hier focussen op het besturen van deze stad”, zegt hij. “Daar zijn goede afspraken over gemaakt en ik zal daar ook mijn best voor doen.”

bron: Belga