Genderkamer krijgt ombudsfunctie voor grensoverschrijdend gedrag in cultuur en media

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst krijgt de ombudsfunctie voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector. De invoering van een ombudsfunctie voor cultuur en media past binnen het actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en audiovisuele sector van Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld). In juni raakte via een onderzoek bekend dat de helft van de vrouwen in de cultuur- en mediasector het voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. In de mediasector ging het om één op de vijf vrouwen. Minister Gatz kondigde meteen een actieplan aan. Naast het bekender maken van het meldpunt 1712 was ook de aanduiding van een ombudsman voor de cultuur- en audiovisuele sector een speerpunt in dat plan.

De keuze voor die ombudsman is nu gemaakt. De functie wordt toegewezen aan de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst. Die Genderkamer is al bevoegd voor gendergerelateerde klachten. "De aanduiding van de Genderkamer als organisatie om de ombudsfunctie uit te voeren zorgt ervoor dat een belangrijke doelstelling uit het actieplan grensoverschrijdend gedrag binnenkort operationeel is. De werkgroep die het actieplan gestalte geeft heeft al goed werk geleverd. 1712 wordt nog steeds gepromoot als algemeen informatienummer over grensoverschrijdend gedrag. De ombudsman of -vrouw zal instaan voor afstemming en overleg met 1712", aldus minister Gatz.

De Genderkamer krijgt voor die opdracht drie jaar lang een subsidie van 71.409,99 euro per jaar. Daarnaast krijgt Engagement, het kunstenaarscollectief dat grensoverschrijdend gedrag, seksisme en machtsmisbruik in de kunstwereld aankaart, ook een driejaarlijkse projectsubsidie van 60.000 euro per jaar.

bron: Belga