Ex-majoor Bernard Ntuyahaga uitgewezen naar Rwanda

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ex-majoor Bernard Ntuyahaga, die in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld is voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994, is vrijdag uitgewezen naar Rwanda. Dat hebben zijn dochter en het Centre de lutte contre l'impunité et l'injustice au Rwanda (CLIIR) gemeld. Naasten van Ntuyahaga hadden donderdag en vrijdagochtend nog postgevat voor het kabinet van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in de hoop haar te ontmoeten. Dat is echter niet gelukt, meldt de coördinator van het CLIIR, Joseph Matata, die de dochter van de ex-majoor steunt.

"Zijn advocate heeft ons deze ochtend gecontacteerd om ons te zeggen dat het geen zin heeft om te proberen De Block te ontmoeten. Ze heeft ons gezegd dat ze op de luchthaven was voor zijn uitwijzing", aldus Matata. De advocate liet dan weer weten dat Ntuyahaga onbereikbaar is. "Maar zijn uitwijzing is het logische gevolg van de procedure."

De vroegere majoor werd in 2007 veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij heeft zijn straf uitgezeten en zat sinds juni in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Hij is uitgeprocedeerd, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die bevoegd is voor de repatriëring.

Zijn dochter had via een brief aan minister De Block nog gevraagd om Ntuyahaga niet terug te sturen naar Rwanda, omdat hij er blootgesteld zou worden aan "onmenselijke en vernederende behandelingen". Zelf liet Ntuyahaga ook al weten dat hij vreest vermoord te worden als hij wordt teruggestuurd naar Rwanda, vanwege zijn rol in de Rwandese genocide.

bron: Belga