Weerbericht: zwaarbewolkt met rukwinden maar zachte temperaturen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Deze namiddag is het vaak zwaarbewolkt met buien die geleidelijk in het hele land kunnen ontstaan. Af en toe kunnen die buien hevig zijn, aan zee soms ook met een donderslag. De maxima schommelen tussen 4 of 5 graden op de Ardense hoogten en 8 tot 10 graden in het centrum en het westen van het land. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden van 50 tot 60 km/u. Dat meldt het KMI. Vanavond kunnen er vooral in de Ardennen en aan de kust nog buien vallen. Later vannacht wordt het betrokken en trekt een storing van west naar oost over het land met lichte tot matige regenval. De minima worden 's avonds bereikt en liggen tussen 4 en 8 graden. Tegen de ochtend zijn rukwinden van 60 tot 70 km/u mogelijk.

Morgen trekt een actieve regenzone van west naar oost over het land en blijft na de middag slepen over het zuidoosten. In het westen en het noorden van het land wordt het dan geleidelijk droger met opklaringen terwijl het elders zwaarbewolkt tot betrokken blijft. Het is zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 graden op de Ardense hoogten tot 13 of 14 graden in het centrum en het westen. De wind waait in het binnenland vrij krachtig, aan de kust krachtig tot zeer krachtig, en ruimt naar west tot zuidwest. Het KMI verwacht rukwinden van 70 tot 80 km/u.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het wisselvallig en vaak zwaarbewolkt met afwisselend droge perioden en buien. Het blijft zacht met minima van 5 of 6 graden op de Ardense hoogten en van 8 tot 10 graden in Laag- en Midden-België.

Zaterdag wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Vooral ten zuiden van Samber en Maas is er kans op enkele buien. De maxima schommelen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 11 graden in het centrum. Zondag wordt het zwaarbewolkt met perioden met regen. Het is zeer zacht met maxima van 8 tot 13 graden.

Maandag kan het eerst nog regenachtig zijn, maar in de loop van de dag wordt het overwegend droog met opklaringen vanaf het noordwesten. Het wordt iets minder zacht met maxima tussen 4 en 9 graden. Van dinsdag (Kerstdag) tot donderdag verwacht het KMI rustig en droog weer, bij maxima rond 6 graden.

bron: Belga