Trump zal voorlopige begrotingswet niet tekenen zonder geld voor muur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump zal de voorlopige begrotingswet, die een "shutdown" van de overheidsdiensten vanaf zaterdag vermijdt, niet ondertekenen. De reden is dat de wet geen budget voorziet voor een grensmuur met Mexico, zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, donderdag na een noodvergadering met Trump.

"De president vertelde ons dat hij de wet die gisteren uit de senaat kwam niet zal tekenen vanwege zijn legitieme bezorgdheid over de veiligheid van de grenzen", aldus Ryan.

De Amerikaanse senaat keurde woensdag een voorlopige begrotingswet goed, die voldoende overheidsfinanciering voorziet tot 8 februari. Anders dreigt na vrijdag een zogenaamde "shutdown", waarbij de Amerikaanse regering zonder geld komt te zitten en overheidsdiensten gesloten moeten worden.

The Washington Post schrijft dat Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden nu een amendement aan de wet zullen proberen toe te voegen, om de door Trump gevraagde 5 miljoen dollar voor de muur toe te voegen. De Democraten hebben echter al aangegeven dat ze dit niet zouden aanvaarden, waardoor het ernaar uitziet dat de wet niet goedgekeurd zal worden.

Bron: Belga