Opnieuw forse verliesdag voor Wall Street

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag wederom met flinke verliezen geëindigd. Wall Street kauwde nog na op het rentebesluit van de Federal Reserve. Ook leefden er op de financiële markt zorgen over een dreigende 'shutdown' van de overheid, omdat president Donald Trump zijn handtekening niet onder de begrotingswet zou wil zetten. De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager op 22.859,60 punten. De brede S&P 500 zakte 1,6 procent tot 2.467,42 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,6 procent in op 6.528,41 punten. Een dag eerder gingen de beursgraadmeters ook al hard omlaag.

De Federal Reserve verhoogde woensdag de rente zoals verwacht en gaf aan volgend jaar minder rentestappen te verwachten dan eerder voorzien. Maar veel beleggers hadden gehoopt dat de Fed zich terughoudender zou opstellen over het toekomstige beleid. In Azië en Europa waren eveneens forse verliezen op de koersenborden te zien.

Levensmiddelenconcern Conagra Brands kelderde na het openen van de boeken 16,5 procent. Andere bedrijven die met cijfers kwamen, waren zakelijk dienstverlener Accenture (min 4,9 procent), technologiebedrijf BlackBerry (plus 2,7 procent) en drogisterijketen Walgreens Boots Alliance (min 5 procent).

Ook zwaargewicht Apple (min 2,5 procent) was in het nieuws. Het bedrijf moet in Duitsland stoppen met de verkoop van enkele iPhone-modellen. Volgens een rechter in München heeft de techreus een patent van chipconcern Qualcomm (min 0,6 procent) geschonden, waardoor toestellen met de betreffende chips verboden zijn. Apple gaat in beroep tegen het vonnis.

Tabaksfabrikant Altria, bekend van Marlboro, verloor verder bijna 2 procent na nieuws over een investering van 12,8 miljard dollar in de maker van elektronische sigaretten Juul Labs.

De euro was donderdagavond 1,1456 dollar waard, tegen 1,1416 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De olieprijzen gingen weer flink onderuit, net als eerder deze week. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,2 procent tot 46,15 dollar. Brentolie werd 4,4 procent goedkoper op 54,74 dollar per vat.

bron: Belga