Frankrijk en Groot-Brittannië houden troepen in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Frankrijk en Groot-Brittannië houden hun troepen vooralsnog wel in Syrië na de aankondiging van de VS dat zij hun troepen terugtrekken uit het land. Volgens Parijs en Londen is de strijd tegen IS nog niet gestreden, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse president Donald Trump verklaarde. "We hebben IS in Syrië verslagen, en dat was de enige reden om daar tijdens het presidentschap Trump aanwezig te zijn", schreef de Amerikaanse president woensdag op Twitter.

De beslissing kwam Trump op veel kritiek te staan, niet alleen bij zijn tegenstanders, maar ook binnen zijn Republikeinse partij. Syrië-expert Charles Lister verklaarde in een woensdag gepubliceerd standpunt dat de beslissing van Trump een "droomscenario" is, niet alleen voor IS, maar ook voor Rusland, Iran en de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. IS had woensdag nog de verantwoordelijkheid voor een aanslag opgeëist. "Hoewel het geen complete verrassing is, is de beslissing van president Trump om zich op militair vlak volledig terug te trekken, extreem kortzichtig en naïef", zo schreef Lister.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn het ook oneens met Trump. "Natuurlijk blijven we in Syrië", zo liet de Franse minister voor Europese Zaken Nathalie Loiseau weten. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken was ook duidelijk: "IS is nog lang niet overwonnen. De internationale coalitie heeft wel grote vooruitgang geboekt, maar er blijft veel werk te doen en we mogen de dreiging niet onderschatten. Zelfs zonder territorium blijft IS een bedreiging vormen."

Bron: Belga