Beschadigde Sojoez op weg naar huis

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Russische Sojoez-capsule heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag van het Internationaal Ruimtestation ISS losgekoppeld om drie ruimtevaarders terug naar huis te brengen. De Sojoez MS-09 meerde om 2.40 uur Belgische tijd af, om normaal om 06.03 uur neer te smakken in de steppen van Kazachstan. De opvarenden zijn de Duitser Alexander Gerst namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA, de Russische Sojoez-gezagvoerder Sergej Prokopjev en de Amerikaanse astronaute Serena Aunon-Chancellor.

Sowieso al riskant gaat des te meer aandacht naar deze terugkeer. In augustus ontstond er immers drukverlies in het ISS door een gaatje in de wand van de leefmodule van de bewuste Sojoez. Het euvel werd snel verholpen maar de oorzaak is nog niet bekend. Bovendien hebben twee Russische kosmonauten vorige week tijdens een riskante ruimtewandeling bijkomend in de Sojoez gekerfd om stalen ter probleemoplossing te vergaren. Die stalen vliegen met de Sojoez mee om uiteindelijk voor analyse bij de geheime dienst FSB te belanden.

De Sojoez ondergaat tijdens de terugkeer in de atmosfeer temperaturen tot 2.500 graden Celsius.

Op 1 februari 2003 verging het Amerikaanse ruimteveer Columbia, doordat tijdens de lancering een brokje piepschuim een gaatje in een vleugel had geslagen en waardoor tijdens de duik in de dampkring hete gassen het ruimteveer konden binnendringen. De zeven astronauten kwamen om.

In het ISS blijven Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques achter om daar kerst en nieuw te vieren.

bron: Belga