Zuid-Afrikaanse politie vaardigt arrestatiebevel uit tegen Grace Mugabe

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zuid-Afrikaanse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige Zimbabwaanse first lady Grace Mugabe in verband met de mishandeling van het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels. Indien Grace Mugabe Zuid-Afrikaans grondgebied betreedt, kan ze gearresteerd worden, zei advocate Gerrie Nel van de mensenrechtenorganisatie AfriForum. Ze drong erop aan dat een uitleveringsprocedure op gang wordt gebracht. "Ik heb bevestiging gekregen van de Zuid-Afrikaanse politie... dat er inderdaad een arrestatiebevel loopt tegen Grace Mugabe", verklaarde Nel aan de lokale omroep eNCA. Grace Mugabe had diplomatieke onschendbaarheid gekregen nadat ze vorig jaar in augustus blijkbaar Gabriella Engels in een hotel in Johannesburg had aangevallen. Engels zei dat ze in het hotel in de residentiële wijk Sandton op bezoek was bij twee zonen van Mugabe, toen Grace arriveerde en haar zonder enige reden sloeg.

Grace Mugabe, die beweerde dat ze uit zelfverdediging handelde, mocht naar Zimbabwe terugkeren zonder enige vervolging. Op het ogenblik van de mishandeling was Robert Mugabe nog steeds pressident van Zimbabwe. De beslissing van de regering werd aangevochten door Afriforum en de oppositiepartij Democratic Alliance. In juli oordeelde het hooggerechtshof in South Gauteng dat de beslissing van de regering om haar diplomatieke immuniteit te geven, ongrondwettelijk was.

Grace Mugabe - ook wel "Gucci Grace" genoemd - werd door het merendeel van de Zimbabwaanse bevolking verafschuwd vanwege haar dure levensstijl en haar politieke ambities. Haar zonen en de president -die in november door een militaire coup werd afgezet- stonden ook bekend om hun kwistig gedrag en hedonistische levensstijl.

bron: Belga