Ook Franstaligen passen voor vervroegde verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook in het zuiden van het land kunnen vervroegde verkiezingen weinig enthousiasme losweken. De situatie biedt de mogelijkheid voor het parlement om de zaken in handen te nemen, vinden PS en Ecolo. Ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) past voor een kiescampagne die uitdraait op een referendum voor of tegen migratie, "zoals N-VA wil". Aan Vlaamse zijde zijn enkel N-VA en Vlaams Belang geen tegenstander van een vervroegde stembusslag. Bij N-VA klinkt die roep bij de ene al meer uitgesproken dan bij de andere. Voor Kamerfractieleider Peter De Roover zijn die verkiezingen een optie indien dat vier maanden chaos kan helpen voorkomen. Gewezen vicepremier Jan Jambon klonk op VTM NIEUWS forser. "Als de situatie potvast is, dan moet je de ware baas raadplegen, en dat is de kiezer", aldus Jambon. "Als het vastzit in een democratie, moet de kiezer spreken".

Aan Franstalige zijde spreekt voorlopig niemand zich uit voor vervroegde verkiezingen. Voor Ecolo en PS moet het parlement nu de handen vrij krijgen om sociale en milieu-uitdagingen aan te pakken. De belangrijke beslissingen verhuizen van de regering naar de Kamer, zei PS-kopvrouw Laurette Onkelinx. Ook DéFI sprak zich dinsdagavond uit tegen vervroegde verkiezingen.

Volgens MR-minister Ducarme zouden vervroegde verkiezingen de zaken maandenlang blokkeren. Hij blikt tevreden terug op het parcours dat de voorbije jaren binnen de regering werd afgelegd, met N-VA aan boord. Maar volgens Ducarme was N-VA na de lokale verkiezingen van oktober "de marionet van Vlaams Belang" geworden. Ducarme reageert ook teleurgesteld op de houding van PS en Ecolo in de Kamer. Zij hebben de oproep van de premier voor een "coalitie van goede wil" gekelderd met een "motie van wraak".

bron: Belga