N-VA legt "erfenis Michel I" op tafel van het parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA is van plan om de door de val van de regering gesneuvelde plannen van de Zweedse coalitie zoveel mogelijk in het parlement in te dienen. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de wet op de bestuurlijke handhaving. Met de val van de regering-Michel is het maar de vraag of heel wat maatregelen die nog in de pipeline zaten nog gerealiseerd kunnen worden. In de zomer raakte de regering het nog eens over een arbeidsdeal, een pakket maatregelen die de vele oningevulde vacatures op de arbeidsmarkt moeten helpen invullen.

"Wij willen alvast hier in het parlement aan de slag gaan met de erfenis van Michel I", zegt fractieleider Peter De Roover. Morgen neemt de Kamer alvast een wetsvoorstel van N-VA'er Jan Spooren in overweging dat een stukje uit de arbeidsdeal herneemt. Het gaat om het wegwerken van de pensioenval, de situatie waarbij een verhoging van het brutopensioen leidde tot een lager nettopensioen.

De N-VA-fractie wil ook andere dossiers naar het parlement brengen, zoals de wet op de bestuurlijke handhaving, die burgemeesters meer middelen geeft om op te treden tegen criminaliteit. Een wetsontwerp dat door de ministerraad is goedgekeurd, dreigt een stille dood te sterven. Ex-minister Jan Jambon zou dat nu in het parlement kunnen indienen, zegt De Roover.

De N-VA zou ook een wetsvoorstel indienen rond de woonstbetredingen bij mensen die onderdak bieden aan personen in illegaal verblijf. Nadat de MR zich tegen dat ontwerp kantte, trok premier Michel het dossier naar zich toe.

bron: Belga