Jemenitische moeder mag toch VS binnen om doodziek kind nog eens te zien

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een moeder uit Jemen zal in de Verenigde Staten aankomen om haar stervend tweejarig zoontje nog een laatste keer te zien in een ziekenhuis in Californië. Ze wilde al eerder afreizen, maar door het inreisverbod dat president Donald Trump invoerde, kon dat niet. De vrouw kreeg een visumuitzondering, nadat haar verhaal in de media was verschenen. Shaima Swileh is een Jemenitische burger maar woont in Egypte. Ze vliegt van Egypte naar San Francisco om haar zoon Abdullah te kunnen zien. Hij lijdt aan een genetische hersenziekte, en ligt aan de beademing in een ziekenhuis in Oakland, in het oosten van San Francisco. De dokters hebben aangegeven dat het jongetje mogelijk niet lang meer te leven heeft.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de vrouw de toelating de VS binnen te komen nadat haar echtgenoot en vader van het jongetje, Ali Hassan (22), in de media zijn verhaal deed.

"Dit is de gelukkigste dag van mijn leven", reageerde de vader. "Vorige week stond ik op het punt hem van de beademing te halen en toen bood de Council on American-Islamic Sacramenta Valley hulp. Hierdoor zullen we waardig kunnen rouwen", zo citeert de organisatie die Amerikaanse moslims bijstaat de vader.

De familie sloeg meer dan een jaar geleden op de vlucht voor de oorlog in Jemen. Ali Hassan en zijn zoontje zijn Amerikaanse burgers. Hij bracht zijn zoontje enkele maanden geleden naar Amerika om er behandeld te worden. Zijn vrouw kreeg op dat moment geen visum omdat ze een burger uit Jemen is. Het inreisverbod dat Trump invoerde, ontzegt burgers van enkele moslimlanden waaronder Jemen, de toegang tot de VS.

bron: Belga