Franse regering beslist pakket sociale maatregelen om 'gele hesjes' te sussen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse regering heeft "in recordtempo" een wetsontwerp in mekaar gebokst dat de toegevingen van president Emmanuel Macron aan de protestbeweging van 'gele hesjes' moet implementeren. Dat heeft regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux laten weten. Het Franse parlement buigt zich morgen al over het pakket maatregelen dat Macron flink op kosten zal jagen en een serieus gat in de begroting zal slaan. Tussen 3,8 en 5 miljoen huishoudens met een laag inkomen gaan er met 100 euro per maand op vooruit. Gepensioneerden met een inkomen van minder dan 2.000 euro per maand krijgen een belastingvrijstelling, waardoor zo'n 3,8 miljoen huishoudens jaarlijks ongeveer 325 euro extra krijgen. Werkgevers kunnen tot eind maart 2019 hun personeel dat tot 3.600 euro per maand verdient, op vrijwillige basis een belastingvrije bonus van 1.000 euro geven, en werknemers en werkgevers hoeven geen sociale lasten of belasting meer te betalen op overuren.

De verkeersblokkades van de 'gele hesjes' hebben Frankrijk sinds medio november in hun greep. Was het protest aanvankelijk gericht tegen de verhoging van de brandstofprijzen (de verhoging van die taks is intussen ook geschrapt), dan verbreedde de beweging geleidelijk aan haar eisenpakket met onder meer hogere lonen, het schrappen van belastingen en een aanpassing van de Franse grondwet zodat burgers referenda kunnen opzetten over politieke kwesties.

Het protest draaide de voorbije weken vaak uit op geweld, met drie weken na elkaar ongeregeldheden in de hoofdstad Parijs. Sinds enkele dagen zijn de demonstranten minder talrijk geworden, zonder dat duidelijk is wat daarvoor precies de reden is.

Griveaux zei nog dat het antwoord van Macron op langere termijn aan de protestbeweging, een nationaal raadplegingsproces over een brede waaier aan thema's, tegen medio maart klaar moet zijn. Over zaken waarover de consultatie tot een consensus leidt, wil de regering van premier Edouard Philippe tegen eind maart of medio april "zeer concrete beslissingen" nemen.

Maar dat debat "zonder voorgaande" staat niet gelijk met de presidentsverkiezingen van 2017 overdoen, waarschuwde Macron zijn ministers, aldus de regeringswoordvoerder. Het is ook niet de bedoeling om ongedaan te maken wat regering en parlement de voorbije achttien maanden in gang hebben gezet, luidde het nog.

bron: Belga