Europese onderhandelaars eens over verbod op wegwerpplastics

Europese onderhandelaars eens over verbod op wegwerpplastics

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het in de afgelopen nacht eens geraakt over een verbod op allerlei wegwerpplastics. Plastic bestek, plastic bordjes, wattenstaafjes, piepschuimen drankbekers en fastfoodverpakkingen, enzovoort: al die producten verdwijnen van de Europese markt. Er bestaan immers betaalbare alternatieven die het milieu minder belasten.

Voor een rist andere plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals plastic bekers en voedselverpakkingen, worden maatregelen ingevoerd die het gebruik aanzienlijk moeten beperken.De Europese Commissie had het voorstel dit voorjaar op tafel gelegd. Het gaat om de meest ambitieuze wetgeving ter wereld. Ze richt zich specifiek op de tien meest voorkomende wegwerpplastics, die samen meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee uitmaken.

“De Europeanen zijn ervan bewust dat plastic afval een enorm probleem is en de Europese Unie heeft als geheel echt moed getoond om dit aan te pakken, wat van ons de wereldleider in de strijd tegen plastic vervuiling op zee maakt”, zo begroette vicevoorzitter Frans Timmermans van de Commissie het akkoord.

De lidstaten en het voltallige Europese Parlement moeten het compromis nog formeel bekrachtigen. Aangenomen wordt dat de nieuwe regels vanaf 2021 van kracht worden.

bron: Belga