De Croo: "Ik ben niet van plan het land te splitsen."

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) maakte vanochtend voor de start van het overlegcomité bij premier Michel in zijn ambtswoning aan de Lambermont nogmaals duidelijk dat vervroegde verkiezingen niet aan de orde zijn: "Ik ben niet van plan het land te splitsen." Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet woensdagochtend als enige verstaan dat er wel naar vervroegde federale verkiezingen moet worden toegewerkt. Een mening die niet gedeeld wordt.

"Ik denk dat over een periode van acht maand tussen oktober en binnenkort mei denk ik dat twee verkiezingen eerder beter is dan drie. We moeten niet overdrijven en ons land in een verkiezingskoorts te steken gedurende acht maand. De bedoeling van de N-VA is voorbije dagen duidelijk geworden als je goedkeuring van de begroting laat afhangen van het stemmen van een grondwetsartikel dat leidt tot het confederalisme en het splitsen van het land. Die mening deel ik niet", verduidelijkt De Croo.

De situatie die ertoe heeft geleid dat het land nu een regering in lopende zaken kent, is voor de vicepremier van Open Vld duidelijk. "Ten eerste is er de N-VA die voor tweede keer op twee weken tijd van mening verandert over iets waar een akkoord over is. Dat was het geval over het migratiepact en nu over de begroting", stelt De Croo. "De socialistische partijen hebben dagen aan een stuk aangekondigd dat ze die motie zouden neerleggen en dat is hun verantwoordelijkheid. De premier heeft duidelijk gemaakt wat de sociale accenten zijn."

bron: Belga