Archief PR-afdeling Ford Genk na 4 jaar naar stad Genk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Genk ontvangt exact vier jaar na de sluiting van Ford Genk het archief van de PR-afdeling van de fabriek. Het archief bestaat onder meer uit persknipsels, publicaties, dia's, films en het gastenboek van de fabriek. Exact vier jaar geleden rolde de allerlaatste Ford van de band in de Genkse fabriek, twee jaar en een paar maanden na de aankondiging van de sluiting. De Limburgse Erfgoedcel Mijn-Erfgoed ontving nadien een gedeelte van de archieven van de Genkse Ford-fabriek. "We hebben de mensen van de Ford-directie gecontacteerd, omdat we schrik hadden dat bepaalde dingen zouden weggegooid worden. Wij hebben het stuk archief in ontvangst genomen en er een inventaris van gemaakt", zegt Leen Roels van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. "Het is steeds de bedoeling geweest om dit aan een geschikte erfgoedbewaarder over te dragen. Het erfgoeddepot van de stad Genk is hiervoor de juiste plek."

Het archief van de PR-afdeling is overgebracht naar de stedelijke bibliotheek van Genk. Het archief bevat een hele reeks persknipsels en berichten, publicaties, documentatie over tal van voertuigen, foto's, dia's en bedrijfsfilms, affiches, een reeks merchandising en het gastenboek van Ford. "Het archief bevat tal van bijzonder interessante stukken, maar het meest tot de verbeelding spreekt toch wel het gastenboek, waarin prominenten hun handtekening hebben gezet bij alle belangrijke gebeurtenissen in de annalen van de Genkse fabriek", vertelt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). "We gaan dit archief dan ook toevoegen aan onze reeds bestaande Ford-collectie.

De nieuwe stukken vormen een waardevolle aanvulling op het bestaande Ford-archief, met onder meer een reeks van 1.500 foto's van Willy Minders van de opbouw van de fabriek, en de ingemetselde koker van de eerste steenlegging in 1962. "In eerste instantie gaan we dit in veilige bewaring brengen in ons cultureel erfgoeddepot. Op termijn zal de collectie ontsloten worden via onze erfgoeddatabank", besluit Nagels.

bron: Belga