Zuid-Koreaanse ngo trekt mensenrechtenprijs Aung San Suu Kyi in

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Zuid-Koreaanse mensenrechtenorganisatie heeft beslist om een prijs voor de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi in te trekken, vanwege haar "onverschilligheid" tegenover de crisis bij de Rohingya-moslimminderheid in haar land. Aung San Suu Kyi kreeg de Gwangju-prijs in 2004, maar kon hem toen niet ophalen omdat ze tijdens de militaire junta onder huisarrest werd geplaatst. Sinds haar partij aan de macht kwam in 2016, is zij de de facto leider van Myanmar. Ze krijgt sindsdien veel kritiek vanuit de internationale gemeenschap voor het niet veroordelen van het geweld tegen de Rohingya in haar land, en haar gebrek aan medeleven.

Het Myanmarese leger en boeddhistische milities zijn in 2017 met een offensief gestart tegen de Rohingya-moslims. De VN noemen het geweld tegen de minderheid een genocide.

"Haar onverschilligheid tegenover de wreedheden tegen de Rohingya gaat in tegen de waarden die deze prijs verdedigt, met name de bescherming en de promotie van de mensenrechten", aldus de woordvoerder van de ngo May 18 Memorial Foundation. Daarom heeft de raad van bestuur beslist om de prijs in te trekken.

De stichting werd in 1994 opgericht om de volksopstand van Gwangju in 1980 te herdenken, die door het Zuid-Koreaanse leger werd onderdrukt en uitmondde in een bloedbad met meer dan 200 doden en gewonden. De opstand tegen het militaire regime van Chun Doo-hwan leidde zeven jaar later tot het herstel van de democratie.

In november trok mensenrechtenorganisatie Amnesty International ook al de eretitel van Ambassador of Conscience van de Myanmarese leider in vanwege het "verraden van de waarden die ze ooit verdedigde".

Bron: Belga