Zeldzame witte orang-oetan mag terug naar de natuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het vermoedelijk enige witte orang-oetanwijfje ter wereld mag terugkeren naar de natuur. De zeven jaar oude Alba wordt deze week uitgezet in het oerwoud van Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat heeft de regering in Jakarta en de dierenbeschermingsorganisatie Borneo Orangutan Survival (BOS) vandaag meegedeeld. De nieuwe thuishaven van albino Alba is het nationaal park Bukit Baka Bukit Raya in Kalimantan. Het extreem zeldzame dier met witte vacht en blauwe ogen werd in april 2017 op Borneo in een afgelegen dorp ontdekt, verwaarloosd en opgesloten in een kleine houten kooi. Het dier werd overgebracht naar een verblijf voor kwetsbare diersoorten van de BOS-organisatie, waar het met veel zorg en liefde werd omringd. Maar ook daar bleef de orang-oetan achter de tralies zitten.

Intussen is Alba weer kerngezond, afgezien van haar slecht zicht door haar aangeboren genetische afwijking. Slecht zien is een van de kenmerken van albino's in alle diersoorten.

Momenteel wordt de populatie orang oetans-geschat tussen de 70.000 en 100.000. De mensapen met meestal roodbruine vacht worden tegenwoordig beschouwd als bedreigd of zelfs met uitsterven bedreigd.

Bron: Belga