PS legt dertien eisen op tafel rond klimaat en sociaal beleid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Net voor de zitting van de Kamer waar premier Charles Michel geïnterpelleerd wordt over de politieke toestand, legt oppositiepartij PS dertien "eisen" op tafel inzake klimaat en sociaal beleid. De Franstalige socialisten eisen onder meer dat de btw op elektriciteit en stookolie van 21% naar 6% gebracht wordt en dat de accijnzen op diesel en benzine verlaagd worden. De PS wil dat de groeinorm in de gezondheidszorg op drie procent wordt gebracht, om zo de kostprijs van medicijnen, doktersbezoeken en opnames in het ziekenhuis te verlagen.

De PS vraagt ook dat de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65 wordt gebracht en dat het minimumpensioen voor een volledige loopbaan 1.500 euro zou bedragen. In het kader van het loonoverleg zouden de minimumlonen opgetrokken moeten worden tot 14 euro per uur. De laagste uitkeringen moeten opgetrokken worden tot 110% van de armoededrempel, meent de PS. En de plannen voor een verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen moeten worden opgeborgen.

Inzake klimaat willen de Franstalige socialisten dat de dotatie voor de NMBS verhoogd wordt. Wat het veiligheidsbeleid betreft, wil de PS dat er 3.700 agenten worden aangeworven.

bron: Belga