"Oprechte samenwerking, of naar de koning"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ecologisten werpen premier Charles Michel via een motie van aanbeveling vier eisen voor de voeten, gaande van sterkere klimaatambities tot een humaner asielbeleid. Gaat de premier daar vandaag niet op in, dan zal Groen-Ecolo een motie van wantrouwen die door collega's zou worden ingediend steunen en moet Michel naar de koning, zei Groen-fractieleider Kristof Calvo. De oranje-blauwe minderheidsregering krijgt vandaag een vertrouwensdebat voor de kiezen in de Kamer. De fractie Groen-Ecolo bevestigt dat ze de regering in bepaalde dossiers wil depanneren, maar legt via een motie van aanbeveling wel vier voorwaarden op aan de regering. Het gaat om scherpere klimaatambities, het optrekken van de uitkeringen tot de armoedegrens, een aangepaste arbeidsdeal zonder degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en een humaner asielbeleid.

"We willen oprecht samenwerken, maar onze uitgestoken hand is geen naïeve hand. Wij vragen u om uw beleid op een aantal punten fundamenteel bij te sturen", zei fractieleider Kristof Calvo. "U moet een keuze maken: ofwel zoekt u naar een manier van oprechte samenwerking, ofwel trekt u naar de koning. En u moet die keuze vandaag maken, want onze fractie denkt dat deze situatie onhoudbaar is."

Als de premier niet ingaat op het eisenpakket van de groenen, dan zal de fractie de motie van wantrouwen die onder meer sp.a heeft aangekondigd, steunen, aldus Calvo.

bron: Belga