Molenbekenaren en politieke boegbeelden nemen afscheid van Philippe Moureaux

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Molenbekenaren en verschillende Belgische politieke boegbeelden hebben in een vol gemeentehuis van Sint-Jans-Molenbeek tijdens een ceremonie afscheid genomen van Philippe Moureaux. De sprekers eerden Moureaux nogmaals voor zijn werk als staatsman en burgervader. Louis Michel, André Flahaut, Joelle Milquet, Pascal Smet, Fadila Laanan en vele andere politieke figuren waren zichtbaar aanwezig. Brussels minister-president Rudi Vervoort en voormalig Leuvens burgemeester Louis Tobback namen als eerste het woord op de afscheidsceremonie en haalden herinneringen boven aan het politieke werk dat ze samen met Moureaux verrichtten.

"We waren het zeker niet altijd eens", bekent Tobback. "Hij wist wel altijd waar hij naartoe wilde en hij was ook bereid om compromissen te sluiten waarmee hij kon leven."

Naast zijn rol als politicus was Moureaux ook een man met empathie. Tobback zag hem tegelijkertijd als "een man van emoties, want als hij over Molenbeek sprak, was dat met liefde."

Een boodschap die ook zijn dochter Catherine Moureaux uitdroeg. Zij krijgt nu de kans als kersvers burgemeester van Molenbeek om de nalatenschap van haar vader, die er burgemeester was van 1992 tot 2012, voort te zetten.

"Hij was een vader voor duizenden Molenbekenaren en zijn afwezigheid in ons leven is enorm zwaar", zei ze. "Hij was een man die gekend was om zijn principes, zijn dossierkennis en zijn directheid. Maar toen hij in Molenbeek aankwam, heeft hij ook nieuwe dingen geleerd, zoals dicht bij het volk staan en luisteren naar hen", besloot Moureaux.

bron: Belga