Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gidsen bezoeker doorheen mensenrechten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de Internationale dag van de Migrant, vandaag, hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en Amnesty International een mensenrechtenparcours voorgesteld ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Doorheen de collectie van de KMSKB treden kunstwerken in dialoog met de mensenrechten en hun tijdloze strijd. Het mensenrechtenparcours laat de bezoeker via twaalf thematische video's ontdekken hoe verschillende kunstwerken rechtstreeks in contact staan met de artikels van het mensenrechtenverdrag. Soms gaat het om werken van tientallen jaren oud die vandaag nog steeds een actuele boodschap meedragen.

In de filmpjes praten onder meer voormalig rechter aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens Françoise Tulkens en kunsthistoricus Anthony Spiegeler over gerechtigheid, of bespreken professor migratierecht Ellen Desmet (UGent) en kunsthistorica Isabelle Vermote het onderwerp migratie.

De kunstwerken die in dialoog treden met de mensenrechten zijn voorzien van een QR-code die de video's online tonen, via de smartphone of tablet. Zo krijgt de bezoeker aan het schilderij "Zonderlinge Maskers" van James Ensor uitleg over het recht op vrijheid van meningsuiting.

"Het zal helpen om een uitgebreid en divers publiek bewust te maken van de mensenrechtenproblematiek, om hen open te stellen voor de verschillende dimensies van kunst, de wereld en de samenleving", vertelt Philip Hensmans, directeur van Amnesty International Belgium.

Vanaf volgend schooljaar komen er op het mensenrechtenparcours ook rondleidingen voor scholen of andere specifieke doelgroepen.

bron: Belga