“Hallucinant dat we geen antwoord krijgen op eenvoudige vraag”

Hallucinant dat we geen antwoord krijgen op eenvoudige vraag

Sp.a wil dat premier Charles Michel vandaag een regeerverklaring voorlegt en het vertrouwen vraagt aan het parlement. Dat herhaalde fractieleidster Meryame Kitir. “Het is hallucinant dat we geen antwoord krijgen op een eenvoudige vraag van het parlement aan een premier wiens regering veranderd is. Wat is uw plan?”
Premier Charles Michel en zijn oranje-blauwe minderheidsregering krijgen in de Kamer een waslijst aan interpellaties over zich heen. Terwijl Groen de premier in een motie van aanbeveling vier voorwaarden oplegt voor samenwerking, wil sp.a dat de regering vandaag nog het vertrouwen vraagt van het parlement.

“U heeft een week de tijd gekregen om te overleggen en u deed dat vooral met rechtse partijen. Er is nog niets veranderd: er is geen regeerverklaring, geen plan, er heerst nog altijd chaos”, wierp fractieleidster Meryame Kitir de premier voor de voeten.“Vorige week was er een ordemotie met de vraag een duidelijk plan te presenteren en het vertrouwen te vragen in het parlement. Wat is uw antwoord: gaat u dat gewoon langs u neerleggen, of niet?”, zei ze.

Kitir herhaalde ook dat sp.a niet van plan is de regering te depanneren voor bepaalde dossiers als “het beleid van vier jaar lang sociale afbraak wordt voorgezet”. “Onze partij van dag één heel duidelijk geweest: u kunt niet op onze steun rekenen als bedoeling om sociale afbraak verder te zetten. Dus u moet duidelijk zijn: wat is uw plan?”

De socialisten hadden eerder al aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen als de premier het vertrouwen niet zelf vraagt. De groenen willen die motie steunen als de premier niet ingaat op hun motie van aanbeveling.

bron: Belga