Allerlaatste formatievlucht Sea King morgen boven Oost- en West-Vlaanderen

Allerlaatste formatievlucht Sea King morgen boven Oost- en West-Vlaanderen

Voor de allerlaatste keer zullen drie Sea King-reddingshelikopters van de Belgische Defensie een formatievlucht uitvoeren, morgen boven Oost- en West-Vlaanderen. Dat kondigt Defensie vandaag aan. De drie toestellen zullen een navigatievlucht uitvoeren. Ze vertrekken in Koksijde en vliegen daarna naar Diksmuide, Ieper, Semmerzake, Gent, Puyenbroeck in Wachtebeke, Brugge, Knokke, Zeebrugge, Oostende en landen dan opnieuw in Koksijde.

“Deze vlucht is bijzonder omdat het de allerlaatste keer is dat een formatie van drie Search-and-Rescue Seakings van het 40ste Smaldeel uit Koksijde kan worden samengesteld”, aldus Defensie. Een van de toestellen heeft immers het einde van zijn vliegpotentieel bereikt en wordt binnenkort definitief uit de omloop gehaald.De gekende Sea Kings zijn al in dienst sinds november 1976. De laatste helikopter voert in de loop van de maand maart zijn laatste operationele missie uit. De nieuwe NH-90-helikopters nemen geleidelijk de zoek- en reddingsopdracht (SAR) over.

Defensie schenkt bovendien één van de Sea Kings aan thuisbasis Koksijde, “de gemeente waarmee deze toestellen een onlosmakelijke band hebben”, klinkt het.

bron: Belga